Acil Tıp Uzmanı Dr. Sıtkı Sarper Sağlam, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda Mayıs ayıyla birlikte acil servislerde daha sık karşılaşılması beklenen vakalara ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
Mevsim geçişiyle birlikte özellikle alerjik reaksiyonlarda ciddi artış yaşanabileceğini belirten Sağlam, sağlık çalışanlarının anafilaksi riskine karşı dikkatli olması gerektiğini ifade etti. Arı ve böcek sokmalarının artış göstereceğini vurgulayan uzman isim, acil müdahalenin hayati önem taşıdığına dikkat çekti.
⚠️ Kene vakaları yeniden gündemde
Havaların ısınmasıyla birlikte kene vakalarının da yaygınlaşmaya başladığını belirten Sağlam, özellikle kene öyküsü bulunan ve şüpheli kanama bulguları gösteren hastaların dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Uzmanlar, yaz aylarına yaklaşırken Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi ciddi tablolar açısından erken farkındalığın önem taşıdığına işaret ediyor.
🚑 Travma vakalarında artış bekleniyor
Tatil ve seyahat hareketliliğinin başlamasıyla birlikte trafik kazalarında da artış yaşanabileceği ifade edildi. Özellikle multitravma hastalarının daha ağır klinik tablolarla acil servislere başvurabileceğini belirten Sağlam, sistematik travma değerlendirmesinin kritik olduğunun altını çizdi.
🏍️ Motosiklet ve bisiklet kazalarına dikkat
Paylaşımda motosiklet ve bisiklet kazalarına da özel vurgu yapıldı. Özellikle gidon çarpmasına bağlı karaciğer yaralanmalarının gözden kaçabileceğini belirten Sağlam, ekimoz takibi, hemoglobin kontrolü ve ultrasonografinin tanıda yardımcı olabileceğini ifade etti.
Acil Tıp Uzmanı Dr. Sıtkı Sarper Sağlam, paylaşımını sağlık çalışanlarına “İyi nöbetler” dileğiyle tamamladı.

