Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Üniversite Mezunu Memurlar 657 Sayılı Kanunun 37 nci Maddesinden Yararlanabilir mi?

0

İlgili mevzuat

Memurların bir üst dereceye yükselmesine imkan veren 657 sayılı Kanunun 37 nci maddesi; “Bu Kanun hükümlerine göre öğrenim durumları, hizmet sınıfları ve görev unvanları itibariyle azami yükselebilecekleri derecelerin dördüncü kademesinden aylık  almaya hak kazanan ve son altı yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlardan son sicil notu olumlu bulunanların kazanılmış hak aylıkları kadro şartı aranmaksızın bir üst dereceye yükseltilir.” şeklinde iken, 25.02.2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6111 sayılı Kanun ile değiştirilerek yeniden düzenlenmiş ve “Yükselinebilecek derecenin üstünde bir dereceye yükselme” başlıklı 37 nxi maddenin değişmiş hali ise “Bu kanun hükümlerine göre öğrenim durumları, hizmet sınıfları ve görev unvanları itibariyle azami yükselebilecekleri derecelerin dördüncü kademesinden aylık almaya hak kazanan ve son sekiz yıllık süre içinde herhangi bir disiplin cezası almayanların kazanılmış hak aylıkları kadro şartı aranmaksızın bir üst dereceye yükseltilir.” şeklini almıştır.

25.02.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6111 sayılı Kanun, Devlet Memurları Kanununun 37 nci maddesinde yaptığı değişiklikle birlikte 657 sayılı Kanuna Geçici bir madde eklenmesini de öngörmüştür. Bu geçici maddeye göre  “Bu maddenin yayımı tarihinden önceki son altı yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlardan 37 nci maddede yer alan bir üst dereceye yükseltme uygulamasından yararlanmamış olanlar hakkında, bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla değiştirilen 37 nci maddenin değişiklikten önceki hükmü uygulanır. Bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla değiştirilen 37 nci maddede yer alan sekiz yıllık süre, ilk sekiz yıllık dönem için, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki;

a) Son beş yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlar için üç yıl,

b) Son dört yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlar için dört yıl,

c) Son üç yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlar için beş yıl,

d) Son iki yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlar için altı yıl,

e) Son sicil notu doksan ve daha yukarı olanlar için yedi yıl,

olarak uygulanır.”

Yükselinebilecek derecenin üstünde bir dereceye yükselme şartları

Memurların, memuriyete başlayacakları ve ilerleyebilecekleri derece ve kademeler 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinde düzenlenmiştir.

Buna göre, memuriyete girenlerden;

-Ortaokulu bitirenler, 5 inci derecenin son kademesine,

-Liseyi bitirenler, 3 üncü derecenin son kademesine,

-2 yıl süreli yükseköğrenimi bitirenler, 1 inci derecenin son kademesine,

-4 yıl süreli yükseköğrenimi bitirenler, 1 inci derecenin son kademesine

kadar ilerleyebilmektedirler.

Devlet memurlarının eğitim durumları itibariyle ilerleyebilecekleri derecelere bakıldığında, yükseköğrenim mezunlarının 1 inci derecenin son kademesine kadar yükselebildikleri görüldüğünden, bu memurların 657 sayılı Kanunun 37 nci maddesinden yararlanabilmek için gerekli olan “öğrenim durumları … itibariyle azami yükselebilecekleri derecelerin dördüncü kademesinden aylık almaya hak kazanan …“ memurlar kapsamında değerlendirilmeleri imkanı bulunmayacaktır.

Bu düzenlemeden kimler yararlanabilir?

Devlet Memurları Kanununun 37 nci maddesi uyarınca, kazanılmış hak aylığı bakımından üst dereceye yükselme uygulamasından, bu uygulama sonucu ulaşabilecekleri dereceye başka bir yolla ulaşma imkanı bulunmayan memurlar yararlanabilecektir.

 

Örneğin lise mezunu bir memur, en fazla 3 üncü derecenin son kademesine kadar yükselebildiğinden, ancak 657 sayılı Kanunun 37 nci maddesinden yararlanarak 2 nci dereceye yükselecektir.

Yükseköğrenim görmüş olan bir memur ise 1 inci derecenin son kademesine kadar ilerleyebildiğinden ve yükselebileceği başka bir derece de bulunmadığından, bu memur hakkında 37 nci madde hükümlerinin uygulanması söz konusu olamayacaktır.

 

Kaynak: Memurunyeri.Com