Gazeteci Sedat Ergin, son yıllara ait Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonuçlarını mercek altına aldığı kapsamlı araştırma dosyasını Oksijen TV ekranlarında kamuoyuyla paylaştı. Ergin, sahadan elde edilen veriler ve uzmanlarla yapılan görüşmeler ışığında, Türkiye’de sağlık sistemini yakından ilgilendiren önemli bir eğilime dikkat çekti.
Araştırmaya göre, son yıllarda TUS’ta en yüksek puanları alan genç doktorların ağırlıklı olarak dermatoloji ve plastik cerrahi gibi branşları tercih ettiği görülüyor. Buna karşılık çocuk hastalıkları gibi temel ve hayati branşlarda kontenjanların boş kaldığına dikkat çekiliyor.
Aynı çalışmada, kalp cerrahisi ve beyin cerrahisi gibi yüksek riskli ve yoğun emek gerektiren uzmanlık alanlarının da tercih sıralamasında giderek gerilere düştüğü ifade ediliyor. Bu durumun, önümüzdeki yıllarda özellikle çocuk sağlığı ve kritik cerrahi hizmetlerde ciddi aksaklıklara yol açabileceği değerlendiriliyor.
Sedat Ergin, bu tablonun yalnızca bir tercih meselesi olmadığını; çalışma koşulları, nöbet yükü, mesleki riskler ve hekimlerin yaşam kalitesine ilişkin kaygılarla doğrudan ilişkili olduğunu belirtti. Ergin, uzman görüşlerine dayanarak bu eğilimin devam etmesi halinde önemli bir halk sağlığı sorunuyla karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulundu.
Araştırmanın detayları ve uzman değerlendirmeleri, Oksijen TV’de İlke Gürsoy’un sunduğu programda ele alındı.

