
Geçici Görevlerin Sona Ermesiyle Personel Planlaması Gündemde
Sağlık-Sen Eskişehir Şubesi, geçici görevlerin sona ermesiyle birlikte İl Sağlık Müdürlüğü ile personel planlamasına ilişkin görüşmeler gerçekleştirdiğini açıkladı.
Şube tarafından yapılan açıklamada, yapılan görüşmelerde kişiye özel uygulamalardan uzak, tüm sağlık çalışanlarını kapsayan, adil, şeffaf ve bilimsel verilere dayalı bir sistem oluşturulması gerektiğinin ifade edildiği belirtildi.
Açıklamada özellikle PDC (Personel Dağılım Cetveli) konusu öne çıkarıldı. Sağlık-Sen, Bakanlığın PDC konusunda yeterli altyapı çalışması yapılmadan hızlı kararlar almasının, başta 112 ailesi olmak üzere sağlık hizmetlerinin birçok alanında ciddi sorunlara yol açabileceği görüşünü paylaştı.
112 Personeli Başta Olmak Üzere Sağlık Çalışanlarının Durumu Gündemde
Sağlık-Sen Eskişehir Şubesi, personel planlamasına ilişkin çalışmalar yürüttüğünü ve Yunus Emre Devlet Hastanesi personel çalışma raporunun tamamlandığını açıkladı.
Şehir Hastanesi ve ESOGÜ ile ilgili personel durumuna yönelik çalışmaların ise sürdüğü bildirildi.
Şube ayrıca Eskişehir’in personel ısı haritasını çıkardığını belirterek, ilk bakışta personel sayılarının yüksek görünebileceğini ancak sahadaki gerçek tablonun farklı olabileceğini vurguladı.
“Her 10 Çalışandan Yaklaşık 2’si…”
Açıklamada, sağlık çalışanlarının fiili çalışma durumuna ilişkin dikkat çekici bir değerlendirmeye de yer verildi.
Sağlık-Sen Eskişehir Şubesi, her 10 çalışandan yaklaşık 2’sinin çeşitli nedenlerle nöbet ve aktif sağlık hizmetinden muaf hale geldiğini ifade etti.
Sağlık durumu bozulan, aktif hizmette görev yapamayan ancak PDC içerisinde personel olarak görünen sağlık çalışanlarının da personel planlamasında dikkate alınması gerektiği belirtildi.
Şube, çalışmalarını “laf” üzerinden değil, bilimsel veriler ve gerçek rakamlar üzerinden yürüttüğünü ifade ederek hazırlanan raporların öncelikle İl Sağlık Müdürlüğü, ardından Genel Merkez ve Bakanlık yetkilileriyle paylaşılacağını açıkladı.
Geçici Görevle Yıllardır Çalışan Personel İçin Dikkat Çeken Mesaj
Sağlık-Sen’in açıklamasında, yeni sağlık tesisleri ve hizmet alanları açılırken gerçek ihtiyaçların ve sahadaki personel durumunun göz önünde bulundurulması gerektiği vurgulandı.
Açıklamada, yarın ilgili kurumlara sıfır atama yapılması durumunda dahi hizmet yılı 30 yıla yaklaşmış veya 30 yılı aşmış, hatta 10 yıl ve daha uzun süredir geçici görevlerle kurumların personel ihtiyacını karşılayan sağlık çalışanlarının haklarının zayi edilmemesi gerektiği ifade edildi.
PDC Planlamasında Saha Verileri Vurgusu
Sağlık-Sen Eskişehir Şubesi, personel planlamalarının sahadan habersiz şekilde değil; sahadaki gerçekler, bilimsel veriler ve tüm paydaşların görüşleri dikkate alınarak yapılması gerektiğini belirtti.
Ayrıca hastanelerdeki mevcut personel eksikliklerinin yanı sıra sağlık çalışanlarının hizmet yılı ortalaması, yaşlanan personel yapısı, nöbet ve aktif hizmetten muafiyet durumları ile yeni açılan sağlık tesislerinin personel ihtiyacının birlikte değerlendirilmesi gerektiği kaydedildi.
Şube, tüm sağlık çalışanları için adil ve sürdürülebilir bir çözüm geliştirilmesi amacıyla çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.

