Tunahan DAĞAŞAR

Tunahan DAĞAŞAR

Mail: tunahandagasar@attyiz.biz

Ambulansta Lahmacun Meselesi

Ambulansta Lahmacun Meselesi

“Ambulansta lahmacun partisi yapmışlar.” Yani ambulansın arka kabininde lahmacun yemişler. Bu ikisi dışarıdan habere bakan bir insan için çok farklı şeyler... Bunu bir skandal gibi yansıtan medyamız var. Medyanın karnını doyuracak malzeme veren ve insanların aklını bulandıracak  fotoğraflar paylasan sağlık çalışanlarımız var.

Kimisi ameliyathanede operasyon yaptığı böbrekle selfie çeker, kimisi ambulansın arka kabinini disko gibi gösteren "bas gaza yavrum bas gaza" videosu yayınlar, kimisi yoğun bakımda kebap yer ve görüntülerini paylaşıp milletin ve medyanın ağzına sağlık camiasını kötüleyecek ve yanlış tanıtacak şekilde laf verir. Dikkat edilmesi gereken hususlar bunlar... Zaruri hallerde yemek yemek zorunda kalmak ayrı bir şeydir, bunu sosyal medyada paylaşmak ayrı bir şeydir.  

112 ambulans camiasını bilirim. Bu camianın içinde olduğumuz için çalışma şartlarının zorluklarına da bizzat yaşayıp şahit oluruz. Medya ve insanımız şekle bakar. Haberi yayın organının yansıttığı şekilde kabul edip arka planını düşünmez. Görüntüyü haberin şekline göre yargılayıp bol keseden sallar. Bu sebeple bir meslek erbabının kişisel tutum ve davranışları o mesleği ve meslektaşlarını etkiler. İnsanımız bir sağlık çalışanı yanlış müdahalede bulunduğu için  bütün sağlık çalışanlarının müdahalesini o şekle hasreden bir önyargıya sahiptir. 

Önyargılar böyle şekillenir. Hatta mübalağa yapmayı da sever. Ambulansın arkasında lahmacun yediler diye mangal yaktıklarını, şiş tavuk ya da sac kavurma yaptıklarını bile düşünebilir ama "bu insanlar neden ambulansın arka kabininde yemek yediler, onları buna zaruri kılan sebep neydi" sorusunu sorup düşünmezler pek. Doğrusu sebepler de bu fotoğrafı paylaşıp, zaten sağlık camiasına kışkırtma yapan medyaya malzeme temin edecek denli paylaşımlarda bulunmayı mantıklı kılmaz.

 Att Derneği başkanı "kim ambulansın arkasında lahmacun yemek ister ki"  diye bir açıklamada bulunmuş, hakkı var, bu istenecek bir şey değil… Böylesi durumları 112’ de zaruri kılan haller de olmuyor değil.

Vaka çıktığında beklemezler, görevlendirildiği olay yerinden uzaklaşamazlar. İnsan oldukları için haliyle yemek yemek gibi bir ihtiyaçları vardır. Hastanelerde yerler ya da bilhassa hastane olmayan ilçelerde ve genelde yemek malzemelerini kendileri alıp hazırlayıp yerler ya da fırsat bulabilirse dışarıdan yerler. Tam yemek hazırken vaka çıktığı olur ve sofrayı öylece bırakıp hastaya giderler. Ramazanda oruç tutan sağlık çalışanları iftar vaktine yakın çıkan vakalara gidip iftarı yarım saat, bir saat geç, bazen akşam saat on, on birde yaparlar. İftar vakti yanlarına su alıp hastayı naklederken ya da hastaya  giderken oruç açarlar.

 Ambulansın arkasında lahmacun yediler diye son derece sağduyusuz yaklaşıp bencilce yorum yapanları empati yapmaya davet etmek de fayda var. Uykudan, yemekten feragat edip hastaların sağlığı için koşuşturan, yeri geldiğinde bu uğurda görev şehidi olan sağlıkçı arkadaşlarımız vardır. Görevini bihakkın yerine getirdiği halde hasta ve yakınlarının kaba ve çirkin sözlerine hasta ve yakınlarının psikolojisini gereği  göz yumup tahammül eden, üst üste vakalarla yemek bile yiyemeyip yarım bırakan, uykusuz gecelerde insan sağlığı için kendi kimyası değişen fedakâr sağlık çalışanları için böyle bir karalama kampanyası ile haber yapıp skandal şekilde paylaşımda bulunan ve  yorum yapanların olaya geniş çerçeveden bakması gereklidir.

Ambulans ve sağlık çalışanlarının da bu hadiselerden ders çıkarıp tutum ve davranışlarında daha dikkatli olması meslek ahlakı gereği önemli bir konudur.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar