Toplu Sözleşmede Memuru İlgilendiren 40 Madde

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Toplu Sözleşmede Memuru İlgilendiren 40 Madde
Abone ol
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilerek Genel Kurul’a gönderilen 4688...

 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilerek  Genel Kurul’a  gönderilen  4688 Sayılı Kamu Görevlileri  Sendikaları  Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın kamu çalışanlarına yönelik getirdiği yeni hükümler  2  ana grupta toplanıyor.
 
 
1-    Kamu Çalışanlarına ve Sendikalara Yönelik Yeni hükümler
2-     Yerel Yönetim Hizmet Kolu’na Yönelik Hükümler.
 
 
GENEL HÜKÜMLER
 
 
1-     Kanun yeni ismi 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu olmuştur.
 
 
2-     Kanunun kapsamı eskiden toplu görüşme iken, yeni halinde  “Toplu Sözleşme Yapılmasına İlişkin Usul ve  Esaslar” olarak belirlenmiştir.
 
 
3-     Tanımlar kısmında değişiklikler yapılmış, sendika işyeri temsilcisi tanımı yer almış ayrıca kamu görevlisi tanımında daha önce yer alan “asaleti tasdik edilmiş memur” lafzı çıkartılarak, göreve yeni başlamış, asaleti tasdik olmamış kamu görevlisine üye olma hakkı tanınmıştır.
 
 
4-     Sendika kurucusu olmak için gereken  2 yıldan beri kamu görevlisi  olma ile ilgili ve sendika kurmak için gerekli olan müracaatlarla ilgili sendikalar lehine düzenlemeler yapılmıştır.
 
 
5-      Sendikaların tüzüğü karar alma ve tüzüğün değişmesi ile ilgili hükümlerde düzenleme getirilmiştir.
 
 
6-     Sendikalara genel kurul dışında daha önce  tanınmamış olan çeşitli organlar kurma konusunda yetki verilmiştir.
 
 
7-     Şubeler için daha önce var olan 500 üyenin altında üye ile şube genel kurulu yapma zorunluluğu kaldırılmış, 400’ü  geçen şubelerin de delege  ile şube genel kurulu yapmalarına imkan tanınmıştır.
 
 
8-     Olağan Genel Kurulları 4 yılda bir yapma imkanı ile genel kurul öncesi gönderilmesi zorunlu olan raporların elektronik ortamda gönderilmesi ve  internette ilanı imkanları da  getirilmiştir.
 
 
9-     Genel Kurul yetkileri içinde yer alan hususlarda genel yönetim kuruluna verilecek yetkiler yer almıştır.
 
 
10-  Daha önceki kanunda yer almayan denetçilik sınırına ilişkin en çok 5 ibaresi  konulmuştur.
 
 
11-  Konfederasyon organlarındaki görev alan sendika yöneticilerinin başka bir hizmet koluna atanması halinde sendikalarındaki görevlerinin düşeceği  ancak, konfederasyondaki görevinin devam edeceği hükme bağlanmıştır.
 
 
12- Sendika ve konfederasyonlara uluslar arası kuruluş kurma yetkisi tanınmıştır.
 
 
13- Sendika ilçe temsilcisi tanımı ilave edilmiş, haftada  2 saat olan izinler işyeri temsilcisi ve ilçe temsilcisi ile il temsilcisine haftada 4 saat izin hakkı tanınmıştır.
 
 
14-  Sendikalara yönetime katılma anlamında ve çeşitli kurullara temsilci  gönderme imkanı tanınmış, ayrıca yangın subaskını  ve deprem gibi afetlerde yardım yapabilme imkanı getirilmiştir.
 
 
15- Kamu Personeli Danışma  Kurulu tanımlanmış, bu kurulun Mart ve Kasım aylarında toplanacağı belirtilmiştir.
 
 
16-  İşyeri Sendika temsilcisinin yanında sendikalara da yetkisi olmasa da sendika işyeri temsilcisi belirleme imkanı tanımlanmıştır.
 
 
17- Yapılacak ilan ve duyuruların kurumsal düzeyde duyurulabilecek diğer araçlarla ibaresi ile internet ve diğer  imkanlarla da duyurulmasına olanak tanınmıştır.
 
 
18- Toplu sözleşmenin kapsamı kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarının kapsamının ne olduğu ve emekli memurlarına nasıl uygulanacağına ilişkin hükümler yer almıştır.
 
 
19- Toplu görüşmenin tarafları ve imza yetkisi tanılmanmış, Kamu  İşveren Heyeti’nde daha önce yer almayan  İçişleri  Bakanlığı’nın temsilcisinin de yer  alması imkanı sağlanmıştır. Genel konulara  ilişkin yetkili konfederasyon olan Memur-Sen, hizmet kollarına ilişkin olarak en çok üyeye  sahip sendika başkanı imzalamaya yetkili olmuştur. İmzalanan hükümlere ilişkin Kamu Haükem Kurulu’na itiraz edilemeyeceği hükme bağlanmıştır. Kamu Görevlileri Sendikaları  Heyeti toplam  15 kişiden oluşacaktır.
 
 
20- Daha önce “yetkili sendika” tespiti başlığı değiştirilerek “en çok üyeye sahip sendika” ifadesi getirilmiştir.
 
 
21- Toplu sözleşme görüşmelerinin son rakamı tek olan yıllarda yapılacağı ve Kamu Görevlileri sendikalarının  vereceğ itekliflerin usul ve esaslarının toplu sözleşme görüşmelerinin ne zaman başlayacağına ilişkin hükümler düzenlenmiştir.
 
 
23- Uyuşmazlıkların çözümü için Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na kimlerin ve nasıl başvuracağı  hükme bağlanmıştır.
 
 
24- Kamu Hakem Kurulu’nun kimlerden oluşacağı, başkanı ve bu kurulun kararlarının “kesin”  olacağı ve toplu sözleşme hükmünde olacağına ilişkin düzenlemeler yer almıştır.
 
 
25- Çalışma  ve  Sosyol Güvenlik Bakanlığı  ve Devlet Personel  Başkanlığı tarafından hazırlanacak yönetmelikler ve tebliğlerle ilgili düzenlemeler yer almıştır.
 
 
26- Yüksek İdari Kurul ibaresi Kamu Personeli Danışma Kurulu olarak değiştirildiğinden maddede düzenleme yapılmıştır.
 
 
27- 2012 ve  2013 yıllarına ilişkin toplu sözleşmenin ne zaman yapılacağına ilişkin geçici madde olup, geciken maaş zamlarının bir an önce uygulanması açısından süreler kısaltılmıştır.
 
 
28- 15 Mayıs’ta yapılan yetki tespitlerini geçici madde ile sadece 2012 yılı için 15 Haziran  2012 tarihi itibariyle üye sayılarının tespit edileceği hükme bağlanmıştır. Üye tespitleri açısından önemli bir maddedir.
 
 
29- Yönetmeliklerin 1 ay içerisinde yayınlanacağı hükme bağlanıyor.
 
 
31- 100 ve daha fazla kamu görevlisinin çalıştığı işyerlerinin en üst amirleri ile yardımcıları, ifadesi ile, “kamu kurum ve kuruluşlarının özel güvenlik personeli” ibareleri metinden çıkartılmıştır.
 
 
32- “Toplu Sözleşme Pirimi” ibaresi, “toplu sözleşme ikramiyesi” şeklinde değiştirilmiştir.
 
 
 
YEREL YÖNETİM HİZMET KOLUNA YÖNELİK HÜKÜMLER
 
Anahtar Kelimeler:
  • 00
    SEVDİM
  • 00
    ALKIŞ
  • 00
    KOMİK
  • 00
    İNANILMAZ
  • 00
    ÜZGÜN
  • 00
    KIZGIN
E-5'te 11 araçlık kaza!Önceki Haber

E-5'te 11 araçlık kaza!

Acil Tıp Teknisyeninin kullandığı Ambulans Kaza YaptıSonraki Haber

Acil Tıp Teknisyeninin kullandığı Ambula...

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar