Memur-Sen Genel Başkanı Ali YALÇIN sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla, TÜİK’in açıkladığı 2021 Nisan ayı ve ilk dört aylık enflasyon oranlarıyla ilgili olarak açıklama yaptı.
YALÇIN paylaşımlarında, enflasyon yükselişine, maaşlarda oluşturduğu erime ve kayba, Memur-Sen’in daha önceki aylarda ve son olarak 1 Mayıs kapsamındaki açıklamalarında deklare ettiği seyyanen zam teklifine yer verdi.
Genel Başkan YALÇIN, söz konusu açıklamada; “Nisan ayında %1.68, ilk dört ayda %5.45 'lik enflasyon oranları; enflasyon, maaş ve gelirleri eritmeye ve ye(n)meye devam ediyor. manşetini atmayı, seyyanen zam teklifimizi hatırlatmayı, seyyanen zam tutarını/oranını ise artırmayı gerektiriyor.” İfadelerine yer verdi. Kamu görevlilerinin maaşlarında enflasyona dayalı kaybın arttığını hatırlatan YALÇIN açıklamasında; “Yükselen enflasyon-yerinde sayan maaş”; ekonomik açıdan çelişki, emeğin hakkını teslim noktasında apaçık adaletsizliktir. Nisan enflasyonu üzerinden düz hesapla, kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerine dair yaklaşık %2,45’lik enflasyon farkı/enflasyon kaybı oluşmuştur. Kamu işvereni ve hakeminin yazıp hüküm altına aldıkları 5. Dönem Toplu Sözleşme’yle; 2021 yılı için kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerine %3+%3 artış yapmakla yetinmişlerdi. Teklife tepki koymuş, metne imza atmamış, şerhimizle gerekçelerimizi duyurmuştuk.” değerlendirmelerine yer verdi.
Memur-Sen Konfederasyonunun enflasyon oranlarının açıklanması sonrası yaptığı açıklamalarda ve kendisinin konuyla ilgili yakın dönemdeki paylaşımlarında yer verdiği değerlendirme ve taleplere de atıf yapılan açıklamada; Kamu İşvereni ve Hakeminin 5. Dönem Toplu Sözleşmedeki tavrına ve kararlarına yönelik Memur-Sen’in uyarılarını, tepkilerini ifade eden YALÇIN; “Memur-Sen olarak yaptığımız uyarıların gerekliliği, gerçekliği, İşveren ve Hakemin tek başına yaptığı artışın yetersizliği; 2020 yılında olduğu gibi 2021 yılında da ortaya çıkıyor. Yılın dördüncü ayında enflasyon, maaş ve ücretlere yapılan yılık %6’lık artış oranına ulaştı. İşveren ve Hakemin 2019 Ağustos’unda esas aldığı enflasyon hedefi ve tahmin, artık seyyanen zam ile tazmin gerekçesidir. Enflasyon karşısında yenilmeye, ezilmeye son vermek, seyyanen zam teklifimizi, oranı güncelleyerek gerçekleştirmek verilmiş sözlerin/adaletin gereğidir.” ifadelerini kullanarak Hükümete ve Kamu İşverenine enflasyon karşısında ezdirmeme sözünün gereği için oran artırılmak suretiyle seyyanen zam yapılması teklifini yineledi.
Bilindiği gibi Memur-Sen; imza atmadığı ve Hakem kararıyla İşverenin teklifleri doğrultusunda oluşturulan 5. Dönem Toplu Sözleşme ile belirlenen kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerine ilişkin maaş artış oranlarının yetersiz olduğu, 2020 birinci ve ikinci 6 aylık dönemlerde enflasyon farkı oluştuğu, kamu görevlilerinin maaş kaybı yanında gelir kaybı yaşadığı, oluşan kaybın telafisi ve tazmini için enflasyon farkı yanında enflasyon tazminatı ödenmesi gerektiği, 2021 birinci ve ikinci 6 aylık döneminde de enflasyon farkı oluşmasının kaçınılmaz olduğu gerçeğinden hareketle kamu görevlilerine hem geçmiş kayıpların tazmini hem de yıl içindeki kayıpların engellenmesi amacıyla 2021 Ocak ayından geçerli olmak üzere en düşük devlet memuru aylığının %10’u oranında bütün kamu görevlilerine seyyanen zam yapılması teklifinde bulunmuştu. Memur-Sen enflasyondaki yükselmenin artmasıyla seyyanen zam oranının da artırılmasını gerektiğini kamuoyuyla paylaşmıştı.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Yorum Yazın