Memurlar 1.700 TL Alıyor Ama İş Güvenceleri Var

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Memurlar 1.700 TL Alıyor Ama İş Güvenceleri Var
Abone ol
Soruları da yanıtlayan Çelik, İş Güvenliği Yasası'nın sadece işçiyi koruduğu yönündeki soruya karşılık, şunları söyledi:

 

Soruları da yanıtlayan Çelik, İş Güvenliği Yasası'nın sadece işçiyi koruduğu yönündeki soruya karşılık, şunları söyledi:

 

''İş güvenliğini sağlayacak olan patrondur. İşçinin üzerine düşen iş yerinin kurallarını, eldivense eldiven, kasksa kask, ayakkabıysa ayakkabı giyerek yerine getirmektir. Yargıya ağırlıklı olarak giden konular iş yeri kazalarıdır. Belki basit bir önlem kazaları engelleyecektir. Bunu sağlayacak olan işverendir.''

 

Çelik, asgari ücret konusuna da değinerek, ''Ülkemizde asgari ücret 448 avro civarında, ABD'de 998 avro. Milli gelir karşılaştırması yapıldığında oradaki asgari ücret bizden düşük. Almanya'da asgari ücret bin avro ama bu para ile orada sadece ev kiranızı ödeyebilirsiniz. Geçinmek için 3 bin avro almanız lazım'' diye konuştu.

 

Asgari ücretin bir taban ücreti olduğunu vurgulayan Çelik, şöyle devam etti:

 

''Devlet memurlarının maaşı neden bin 700 lira deniyor. Devlet memurları iş güvencesinde çalışıyor. Kamu işçileri 3 bin liranın üzerinde maaşlar alıyor. Asgari ücret iş güvenliği açısından bir durum. Onun altında ücret verilmesin diye biz belirleme yapıyoruz. Problem, 'Her işi yaparım' demekten kaynaklı. Her işi yaparsan ücret düşüyor. Uzmanlaşmak gerekiyor.''

 

Çelik, bir soru üzerine, taşeronluğu kimsenin emeğin sömürülmesi olarak görmeye hakkı olmadığını söyledi.

 

''İşçi insan değil mi, yani yüz lira fazla verirseniz batar mısınız?'' diye soran Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

''Başka şikayetler kulağımıza geliyor, asgari ücreti bile çok gören unsurlar var. 'Asgari ücretle iş bulurum ama bana bu kadarını ayıracaksın' gibi şikayetler alıyoruz. Başbakanımızın da dediği gibi, emeğin sömürüsü olamaz. Taşeronlarda mesailerin ödenmemesi, primlerin tam ödenmemesi gibi sorunlar var. Part-time çalışma konusunda yaşanan bazı sıkıntılar var. Bu aslında esnek çalışma ile ilgili bir sorun. Biz esnek çalışma deyince sendikalar ayaklanıyor ama evde çalışan kadınlarımız bu sebepten dolayı kayıt dışılar. Mevsimlik işçiler bu şekilde kayıt dışı. Toplam yüzde 39 kayıt dışı çalışma var, bunun tutarı 27 katrilyon. Bu olmasa Türkiye'de sosyal güvenlik açığı olmaz.'' 

 

Bu esnek çalışma modellerinin geliştirilmesi, sendikaların da günün çalışma hayatını okuması gerektiğini vurgulayan Çelik, ''Taşeron olarak çalışanlarla orada kadrolu çalışanlar arasında bir fark olmaması gerekiyor ama koşullar, uluslararası anlaşmalar sıkıntılı. Sizin hak kaybına uğramamanız gerekiyor'' dedi.

 

Çelik, emeklilik sisteminde daha önce çıkartılan farklı yasalar olduğuna işaret ederek, ''2000 yılından önce ve sonra işe başlayanlar için kademelendirmeler yapılmış. Daha çok 2000'den önce işe girenler için adımlar atılmış, yeni işe girenler için bir adım atılmamış. Bunların çözümü için çalışıyoruz ama Türkiye'nin 20 yıl çalışıp, 40 yaşın hemen üstünde emekli olmak gibi bir lüksü yok. Aslında Yunanistan ve İspanya'da yaşanan krizlerin temelinde de bu sosyal güvenlik sistemlerindeki açıklar ve eksiklikler yatıyor'' şeklinde konuştu.


Anahtar Kelimeler:
  • 00
    SEVDİM
  • 00
    ALKIŞ
  • 00
    KOMİK
  • 00
    İNANILMAZ
  • 00
    ÜZGÜN
  • 00
    KIZGIN
Memurlara Rotasyona Karşıyız!Önceki Haber

Memurlara Rotasyona Karşıyız!

Memura 24 yeni hak geliyor !! 112 personeline ek ödeme oranının artırılması...Sonraki Haber

Memura 24 yeni hak geliyor !! 112 person...

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar