Kurum İçinde Geçici Görevlendirme Nasıl Yapılır?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kurum İçinde Geçici Görevlendirme Nasıl Yapılır?
Abone ol
Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli Devlet memurlarının, ilgili kurum ve kuruluşun aynı yerdeki ya da farklı yerlerdeki birim veya teşkilatlarında geçici olarak görevlendirilmeleri mümkün olmakla birlikte, bu görevlendirmenin bazı usullere uygun yapılması gerekmektedir.

Devlet memurlarının kurum içinde geçici görevlendirilmesi bazen hizmet gereklerinden kaynaklanırken, bazen de adeta memuru cezalandırma amacı taşıdığı görülmektedir.

 

İlgili mevzuat

 

Memurların aynı kurum içerisinde geçici görevlendirilmesi konusu 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda özel olarak düzenlenmemiştir. Ancak, Kanunun çeşitli maddelerinde, memurların kurum içerisinde geçici görevlendirilmelerinin de mümkün olacağına ilişkin ifadelere yer verilmiştir.


Kurum içi geçici görevlendirme nedenleri

 

Kurumlar, ilgili mevzuatından kaynaklanan görevleri yerine getirmek amacıyla, bazen personelini aynı yerdeki başka bir birimde ya da başka yerdeki bir birimde belli bir süre için geçici olarak görevlendirmek zorunluluğu duyabilmektedirler. Bir hizmet biriminin personel yetersizliği ya da iş yoğunluğu nedeniyle başka birim personelinin bu yerlerde geçici görevlendirilmesi yoluna gidilebilmektedir.

 

Öte yandan, Devlet memurlarını adeta cezalandırma ve üzerlerinde baskı oluşturma amacıyla geçici görevlendirme uygulamalarına da rastlanabilmektedir. Memurları istifa etmeye, belli bir görevden ayrılmaya, emekli olmaya zorlama veya görevinden bir süreliğine uzak kalmasını sağlama amacını taşıyan görevlendirmelerin de olduğu, yargı kararlarıyla da defalarca ortaya konulmuştur.

 

Geçici görevlendirmenin usulü

 

Kurum içi geçici görevlendirmelerin, kamu yararı ve hizmet gerekleri ile kurumsal ihtiyaçlardan kaynaklanarak yapılması beklenmekteyse de, başka amaçlarla da yapılabilen geçici görevlendirmelerin dava konusu edilmeleri halinde genellikle hukuka aykırı değerlendirildikleri görülmektedir. Ancak, görevlendirmenin yürütülmesinin durdurulmasına ya da iptaline karar verilse bile,  bu karar verilinceye geçen süreçte memur ve ailesi mağduriyet yaşamaktadır.

 

Geçici görevlendirmenin, personeli mağdur edecek şekilde ve cezalandırma aracı olarak görülmemesi için, kurumların geçici görevlendirmeleri;

 

-Geçici bir işin görülmesi amacıyla yapmaları,

 

-Kamu hizmetlerinin görülmesi bakımından zorunlu olan durumlarda yapmaları,

 

-Memurun hangi işi yapacağını açıkça ve önceden belirterek yapmaları,

 

-Görevlendirilecek konuda bilgi ve tecrübeye sahip memurlara ilişkin yapmaları,

 

-Memurun kadrosu ile her türlü bağını koruyacak şekilde yapmaları,

 

-Belirli bir süre ile sınırlı tutmaları gerekeceği değerlendirilmektedir.

 

memurunyeri


Anahtar Kelimeler:
  • 00
    SEVDİM
  • 00
    ALKIŞ
  • 00
    KOMİK
  • 00
    İNANILMAZ
  • 00
    ÜZGÜN
  • 00
    KIZGIN
2014′te memurlar kaç gün tatil yapacak?Önceki Haber

2014′te memurlar kaç gün tatil yapacak?

112 Acil Servis ekipleri karda tatbikat yaptıSonraki Haber

112 Acil Servis ekipleri karda tatbikat...

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar