Gebeliğin 32.Haftasında Çalışabilir Raporu Alan Memur Yıllık İzin Kullanabilir Mi?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gebeliğin 32.Haftasında Çalışabilir Raporu Alan Memur Yıllık İzin Kullanabilir Mi?
Abone ol
32 hafta çalışabilir raporu aldıktan sonra rapor alınır mı?Hamileyken çalışabilir raporu aldıktan sonra yıllık izin kullanabilir mı?

ANALIK İZNİNİN BAŞLANGIÇ TARİHİ HANGİ HAFTADIR?

- Kadın memurun doğum öncesi analık izninin başlaması gereken tarih; tekil gebeliklerde 32. hafta, çoğul gebeliklerde 30. haftadır. Memurun doğumdan önce çalışarak doğum sonrası iznine tekil gebeliklerde azami beş hafta, çoğul gebeliklerde azami yedi hafta eklenebilecektir.

ÇALIŞABİLECEĞİNE DAİR RAPOR NE ZAMAN VERİLMELİ?

- Kadın memur çalışmaya uygun olduğuna dair raporu, doğum öncesi analık izin süresinin başlangıcında kurumuna iletmesi zorunludur. Örneğin; 01/12/2016 tarihinde doğum sonrası 8 haftalık izin süresi başlamış olan kadın memur, çalışabilir raporunu 08/12/2016 tarihinde kurumuna bildirirse, doğum sonrasına aktarılacak izin süresi yukarıda açıkladığımız azami izin süresi kadar olmayacak, rapor tarihinden itibaren geçerli olacak ve örneğimizde tekil doğumsa dört hafta, çoğul doğumsa altı hafta olacaktır.

TABİP RAPORU DEVLET HASTANESİNDEN Mİ ALINMALI?

- Tabip raporuyla belgelendirme şartı: Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı veya anlaşmasız bir sağlık hizmeti sunucusundan alabilir. Burada önemli olan tabip raporuyla belgendirilmesidir.

 ÇALIŞABİLECEĞİNE DAİR RAPOR ALAN, YILLIK İZİN KULLANIRSA NE OLUR?

- Fiilen çalışma süresi: Tabip raporuyla çalışabileceğini belgelendiren memur bu çalışma süresi içinde kanuni izinlerini kullanabilecektir. Ancak kullanmış olduğu bu izinler doğum sonrası izne aktarılmayacaktır. Kanun burada "fiilen" çalışmayı esas almaktadır.(Özetle 32.Haftada çalışabilir raporu aldıktan sonra Yıllık izin veya rapor alınamaz,alınsa bile bunu doğumdan sonraya bir faydası olmaz)

Örneğin; tekil gebelik yapacak kadın memur, raporla belgelendirdikten sonra çalışıp bu süre zarfında 5 gün yıllık izin, 5 gün hastalık izni ve 4 gün de mazeret izni kullanırsa doğum sonrası kullanabileceği izin süresine aktarılacak olan izin beş hafta değil, izinlerinin düşülerek fiilen çalıştığı üç hafta olacaktır. Kurumların birçoğunda bu uygulamaya dikkat edilmemektedir. 

Öğretmenlerde ise bu uygulama şu şekilde olacaktır. DMK 103/II maddesinde öğretmenlerin yaz tatilinde izinli olacağı ve ayrıca yıllık izin verilmeyeceği belirtilmiştir. Bundan dolayıdır ki, öğretmenlerin yaz tatiline denk gelen ve fiilen çalışmaya bağlı olarak doğum sonrası izne aktarılacak olan doğum öncesi izni (yukarıda belirtildiği üzere tekil gebeliklerde azami 5 hafta, çoğul gebeliklerde azami 7 hafta), doğum sonrası analık iznine eklenmeyecektir.

SON 3 HAFTA İÇİNDE ÇALIŞMAK MÜMKÜN DEĞİL

- Son olarak her halükarda kadın memurun doğumdan önceki üç hafta içinde çalışması mümkün değildir.

Anahtar Kelimeler:
  • 1
    SEVDİM
  • 3
    ALKIŞ
  • 1
    KOMİK
  • 1
    İNANILMAZ
  • 4
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN
Ambulans Kaza Yaptı: 3 YaralıÖnceki Haber

Ambulans Kaza Yaptı: 3 Yaralı

Doktor, 112 Acil Servis Görevlisini Darp Etti!Sonraki Haber

Doktor, 112 Acil Servis Görevlisini Darp...

Haber Yorumları

  • Ayşe18-01-2024 19:36

    Öğretmenlerde 15 tatil süreci 5 haftadan düşünüyor mu peki

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar