Cassini, Satürn'e saatte 110 bin kilometre hızla daldı!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Cassini, Satürn'e saatte 110 bin kilometre hızla daldı!
Abone ol
Dört ay sonra görev süresi bitecek gözlem uydusu, gezegen ile halkaları arasından geçerken Satürn'ün gizemini çözebilir. Geçiş sırasında Cassini'nin kaya veya buz parçalarına çarpma ihtimali bulunuyor. Uydu antenini kalkan olarak kullanacağından 20 saat boyunca dünyaya sinyal gönderemeyecek. NASA'daki bilim insanları, Perşembe gününe kadar Cassini ile radyo bağlantısı kurmak için bekleyecek.

Eylül ayında görevini tamamlamadan önce son çalışmalarını yapan gözlem uydusu Cassini, Satürn gezegeni ile halkaları arasından geçiyor. Uydunun tespitlerinin Satürn'ün gizemli yapısına dair yeni bilgiler vermesi bekleniyor.

Cassini, Satürn'ün atmosferi ve halkaları arasına 22 dalış gerçekleştirecek. Uzay aracı, bugün TSİ 12.00'da saatte 110 bin kilometre hızla ilk kez halkalarla gezegenin arasına girmeye başladı.

Uydunun burada kaya veya buz parçalarına çarpma ihtimali bulunuyor. Cassini, buna karşı antenini bir kalkan olarak kullanacak olsa da o hızlarda çok küçük bir darbe bile uyduya büyük zararlar verebilir.

Uydu antenini kalkan olarak kullanacağından 20 saat boyunca dünyaya da sinyal gönderemeyecek. BBC bilim muhabiri Jonathan Amos, Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi'ndeki (NASA) bilim insanlarının Perşembe gününe kadar uzay aracıyla radyo bağlantısı kurmak için bekleyeceklerini bildiriyor.

Denemenin başarılı geçmesi durumunda önümüzdeki beş ay boyunca 21 dalış daha gerçekleştirecek olan Cassini, sonrasında Satürn'ün atmosferine girerek yok olacak.

Bunun nedeni ise uydunun içindeki yakıtın tükenmek üzere olması. Cassini'nin yakıtı bittikten sonra gezegenin uydularına düşerek oradaki olası yaşamı etkilememesi için bilim insanları böyle bir yol tercih etti.

NASA: Büyük final

NASA, bu son hamleleri büyük final olarak tanımlıyor. Zira, bu yakın uçuşlar sayesinde bugüne kadar hiç olmadığı kadar yüksek çözünürlüklü görüntüler ile gezegenin tarihi ve yapısı hakkında hiç bilinmeyen verilerin elde edilmesi amaçlanıyor.

Fransa'daki Paris Gözlemevi'nden Athena Coustenis atmosferin yapısı, bileşenleri ve dinamikleri ile Satürn'ün halkaları hakkında olağanüstü bilgiler edineceklerini söylüyor.

Bu bilgilerden biri de halkaların toplam kütlesi. Kütlenin miktarı ne kadar büyükse halkaların o kadar eski olduğu düşünülecek. Halkaların gezegenle aynı yaşta olma ihtimali de var.

Bilim insanları bunu Cassini'nin uçuşu sırasında hızının yerçekiminden nasıl etkilendiğini ölçerek gerçekleştirecek.

Saniyede birkaç mikron hassasiyetinde ölçülecek

İtalya'nın başkenti Roma'daki Sapienza Üniversitesi'nden Luciano Iess "Eskiden Cassini halkaların dışından uçtuğu için halkaların kütlelerini ölçemiyorduk" diyor ve ekliyor:

"Dışarıdan ölçüm yaparken gezegenin kütlesinin boyutu, halkalara kıyasla çok daha büyük olduğu için halkaların kütlesini hesaplamak imkansızdı. Ama gezgenle halkaların arasından uçmak, gezegen ile halkaların kütle çekim etkilerinin farklı yönlerden gelmesi sayesinde bunu ölçmemizi sağlayacak. Cassini'nin hızını saniyede birkaç mikron hassasiyetinde ölçebileceğiz. Bir milyar kilometreden daha uzak olduğunu düşündüğümüzde bu aslında müthiş bir şey."

'Halkalar neredeyse saf su buzundan oluşuyorlar'

Cassini görevinde NASA'nın partneri olan Avrupa Uzay Ajansı'ndan (ESA) Nicolas Altobelli ise kütleyi bilmenin başlı başına yaşı hesaplamaya yeterli olmayacağını söylüyor:

"Daha halkaların yapısını anlamamız lazım. Neredeyse saf su buzundan oluşuyorlar. Eğer çok eskilerse, Satürn'le aynı dönemde oluşmuşlarsa sürekli meteor bombardımanına maruz kalmalarına rağmen nasıl bu kadar saf kalmayı başarmışlar?"

Bir ihtimal de halkaların genç olduğu ve Satürn'e çok yaklaşan bir kuyruklu yıldızın sayısız parçaya bölünmesiyle oluştuğu.

Kaynak : BBC Türkçe

Anahtar Kelimeler:
  • 00
    SEVDİM
  • 00
    ALKIŞ
  • 00
    KOMİK
  • 00
    İNANILMAZ
  • 00
    ÜZGÜN
  • 00
    KIZGIN
Sosyal medyayı ayağa kaldıran doktor! Paylaşımları ortalığı birbirine kattıÖnceki Haber

Sosyal medyayı ayağa kaldıran doktor! Pa...

Whatsapp uygulamasından bir yenilik daha!Sonraki Haber

Whatsapp uygulamasından bir yenilik daha...

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar