Bu Yönetmelik Teşvik Değil, Hizmetin Önünü Tıkamaktır!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bu Yönetmelik Teşvik Değil, Hizmetin Önünü Tıkamaktır!
Abone ol
Necip Taşkın, Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmeliğin yeniden düzenlenmesiyle ilgili yaptığı açıklama da, sağlık teşkilatlarında çalışanların beklentilerini ve ihtiyaçlarını karşılayamayan bir düzenlemenin kaliteli ve verimli hizmet sunumunu etkileyebileceğini belirterek şunları söyledi:

Bu Yönetmelik Teşvik Değil, Hizmetin Önünü Tıkamaktır!

Necip Taşkın, Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmeliğin yeniden düzenlenmesiyle ilgili yaptığı açıklama da, sağlık teşkilatlarında çalışanların beklentilerini ve ihtiyaçlarını karşılayamayan bir düzenlemenin kaliteli ve verimli hizmet sunumunu etkileyebileceğini belirterek şunları söyledi:

“Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik değişikliği 04.03.2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmış olup, 1 Nisan 2020 tarihinde  yürürlüğe girecek.

Sürekli değiştirilen ancak günün ekonomik koşullarına göre yetersiz kalan bu düzenleme ne yazık ki çalışanları yine hüsrana uğrattı. Sağlık hizmetlerini iyileştirmek, kaliteli ve verimli hizmet sunumunu teşvik etmek için yapılan, ayrıca personelin çalışma şartları ve süresi, hizmete katkısı, performansı ve uluslararası çalışma unsurları da dikkate alınarak düzenlenmesi ve tüm çalışanları memnun etmesi gereken yönetmelik ne yazık ki sağlık çalışanlarının beklentilerini karşılamamıştır.

Yönetmeliği incelediğimiz zaman yeni düzenleme de şunları görüyoruz:

Eğitim ek puanı kaldırılmış, dal hastanelerinde görevli ameliyathane personeline %10 ek puan verilmiş, uzman hekimlerin unvan katsayısı artmış, 3. Basamak acil servis ve yoğun bakım katsayısında, anjiyo ve uyandırma servisinin katsayısında artış düzenlenmiş, eczane, kan merkezi ve evde bakım ve diğer servislerin katsayılarında küçük bir artış olurken, poliklinik, biyokimya, mikrobiyoloji, sterilizasyon gibi birimler de ise herhangi bir değişiklik olmamıştır.

Acil Serviste görev yapan pratisyen hekimlere verilen %20 ek puanı ortalamadan verilecek.

Yine acil serviste görev yapıp ortalamanın altında kalan pratisyen hekimler de ortalamadan alacak.

Eğitim Görevlileri İle Uzman tabip kadrosuna atanan profesör ve doçentlerin mesai dışı unvan katsayısı, daha önce ayrı birimler için 2,40 ve 4,00 ilen yeni yönetmelikte kurum farkı gözetilmeden 4,00 olarak, yoğun bakım, palyatif bakım merkezleri, yeni doğan, yanık, diyaliz ve kemik iliği nakil ünitelerinde çalışan Temel Tıp Bilim Uzmanları ve Pratisyen Tabiplerin unvan katsayıları, Eğitim Araştırma Hastanelerinde 1,00, kurum personeli (Hastane) için 1,10, 2. ve 3. Sağlık tesislerinde 1,20 iken yeni yönetmelikte kurum farkı gözetilmeden 1,34 olarak belirlendi. Yeni yönetmeliğin hekim dışı personelin sabit ek ödemeleri değiştirmediği, ancak hekimlerin döner sermaye paylarının iyileştirildiği anlaşılıyor.

Yönetmelikte 1. Basamak sağlık kuruluşları, İl Sağlık Müdürlükleri, 112 Acil ve TSM gibi birimleri kapsamadığı görülüyor. Hekimlerin alacağı döner sermaye payı artacağı için diğer personelin alacağı pay da azalma olabilir.

Sağlık teşkilatlarında çalışan tüm personelin memnun olmadığı ve hakkaniyetli bir dağıtım yapılamadığı müddetçe adaletten ve sağlık hizmetlerini iyileştirmek, kaliteli ve verimli hizmet sunumunu teşvik etmekten söz edilemez.

Bu yönetmelikte gösteriyor ki, pastanın tamamının üst yönetimlere pay edilmesi anlayışı hâkim! Yönetmelik eşit ve adil paylaşım anlayışından uzaktır. Nitekim performans sistemiyle hekimlerin daha fazla emek harcadığı prensibi öne çıkıyor ve diğer personellerin daha az katkı da bulunduğu varsayılıyor. Böyle bir anlayışla personelin ihtiyaçları, beklentileri ve memnuniyeti sağlanamaz.

Çalışanlar arasında ayrım yapılması, kayırmacılık ve ötekileştirme anlayışı ile döner sermayenin bugünkü yönetmeliği örtüşüyor! Sağlık sisteminin ekip çalışması ile ilerleyerek gelişebileceği göz ardı ediliyor.

Doktor olmazsa tedavi yapılamaz, hemşire olmazsa hasta bakımsız kalır, teknik personel olmazsa hastanenin bakım ve onarımı aksar, memur olmazsa idari işleyiş aksar, hizmetli olmazsa temizlik ve hijyende sıkıntı olur.

Görüldüğü gibi her çalışanın ayrı bir görevi var ve sağlık teşkilatının işleyişi bu personellerin emeğiyle düzenli çalışır. Yani sağlık hizmetleri ekip işiyle yürütülür. Sağlık, teşkilatıyla ve çalışanlarıyla bir bütündür. Çalışanları farklı kategorize etmek yanlıştır ve hizmette kaliteyi düşürür. Yapılan düzenleme teşvik değil, hizmetin önünü tıkamaktır.

Döner Sermaye Yönetmeliğinin tüm çalışanları memnun edecek şekilde düzenlenmesini talep ediyoruz.”

Necip TAŞKIN
Anadolu Sağlık-Sen

Anahtar Kelimeler:
  • 00
    SEVDİM
  • 00
    ALKIŞ
  • 00
    KOMİK
  • 00
    İNANILMAZ
  • 00
    ÜZGÜN
  • 00
    KIZGIN
Döner Sermaye Düzenlemesi Beklentileri KarşılamadıÖnceki Haber

Döner Sermaye Düzenlemesi Beklentileri K...

Türkiye ile Rusya arasında imzalanan 3 maddelik mutabakatSonraki Haber

Türkiye ile Rusya arasında imzalanan 3 m...

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar