Bakan'dan 112 Acil Servisi uyarısı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakan'dan 112 Acil Servisi uyarısı
Abone ol
Pendik'te esnaf ziyaret eden Müezzinoğlu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 112 Acil Servisi'nin Türkiye'de en büyük sıkıntısının asılsız çağrılar olduğunu belirterek, "Asılsız çağrılar nedeniyle 112 acil hizmetlerimizde aksamalar ve sıkıntılar yaşıyoruz. Van'da yaşadığımız hadisenin temel sebeplerinden bir tanesi de bu" dedi.

 

Bir gazetecinin "112"ye yapılan asılsız çağrılarla ilgili sorusu üzerine Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"112 Acil Servisi olarak Türkiye'de en büyük sıkıntımız asılsız çağrılar. Asılsız çağrılar nedeniyle 112 acil hizmetlerimizde aksamalar ve sıkıntılar yaşıyoruz. Cumartesi akşamı Van'da yaşadığımız hadisenin temel sebeplerinden bir tanesi de bu.

 

Aynı gün Van'da 10 bin 300 civarında çağrı var ve bunun 141'i reel çağrı. Biz de çağrı yapanla iletişim kurarak vaka ile ilgili bilgi almak istediğimizde çoğunun asılsız olduğunu görüyoruz. Van'daki hadisede bırakılan telefona yeniden ulaşılma sorunu yaşandı. Yaşadıkları yer bir mezra ve mezrada yaşayan tek bir aile... Mezraya giden 7 kilometrelik yol kapalı, gece de hiçbir telefon iletişimi kurulamadığı için muhtemelen bazı teknik eksiklikler ve ihmaller de var. Onları da soruşturuyoruz.

 

Burada temel sorunumuz asılsız çağrılarla ilgili bir müeyyide uygulayabilir miyiz, bunun uygulanmasında pratiğini sağlıklı yapabilir miyiz, diye çalışıyoruz. Çünkü 10'da 9'unun asılsız çıktığı çağrı sistemiyle bizim 112 acil hizmetlerimizi verimli ve ideal yapabilmemiz zorlaşıyor. 1'de 1 olsa elenme ihtimali olabilir ancak 10 çağrıdan 9'u asılsız çıkarsa yer yer daha da fazlaysa, Van'da ortalama her gün bu rakamlar var...

 

Bazen yolun açılması için bunu bahane yapıyorlar, bazen başka bir nedenle, bazen de tamamen laf olsun diye bunu yapıyorlar. Sistemimizi zora, sıkıntıya sokuyorlar. Bu nedenle özellikle vatandaşlarımız gerekmedikçe 112'yi asla meşgul etmemeli. Biz hak eden vatandaşımıza hak ettiği sağlık hizmetini hiç aksatmadan yapabilelim. Müeyyide kısmıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bir değerlendirme yapacağız uygulanabilir, pratiği olan bir sistem. Kurgulayabilirsek o da sistemi rahatlatacak."

 

"Telefon numarasına caydırıcı para cezası gelecek"

 

Konuyla ilgili ne yapılabileceğinin sorulması üzerine Müezzinoğlu, bununla ilgili birçok boyutuyla değerlendirme yapılacağını belirtti.

 

Müezzinoğlu, büyük oranda önce telefon numarasına caydırıcı bir para cezasının geleceğini aktararak, "Kim o telefonu yapıyorsa telefon numarasına bir bedel geldiğini görecek, görmeli ki ikinci, üçüncü, beşinci defa yapmamalı.

 

Hapis cezası şu anda gündemimizde olan bir konu değil. Ama caydırıcı bazı tedbirleri alma, cezai müeyyide olarak almamız gerekiyor. Ama en önemlisi toplumsal bilinç ve duyarlılık. Vatandaşlarımızdan hele hele ki hayati tehlike için lazım bu 112'ler ve acil durumlar için lazım bu çağrılar.

 

O nedenle eğlence olsun, zevk olsun, bir başka işimi göreyim diyerek bunun istismar edilmemesi gerekir. Vatandaşlarımızdan da bu duyarlılığı bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

 

"Küçük Muharrem'in ölümüne ilişkin yapılan soruşturmayla ilgili bir gelişme var mı?" sorusuna karşılık Müezzinoğlu, şu anda araştırmaların devam ettiğini söyledi.

 
 

Anahtar Kelimeler:
  • 00
    SEVDİM
  • 00
    ALKIŞ
  • 00
    KOMİK
  • 00
    İNANILMAZ
  • 00
    ÜZGÜN
  • 00
    KIZGIN
Sağlık Çalışanlarının 3600 Ek Gösterge AlabilmesiÖnceki Haber

Sağlık Çalışanlarının 3600 Ek Gösterge A...

Kolaya süt karıştırılınca ne olur? İZLESonraki Haber

Kolaya süt karıştırılınca ne olur? İZLE

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar