Oxford University Press tarafından European Journal of Endocrinology'de yayınlanan yeni bir makale, aşırı kilolu erkek çocukların testis hacminin daha düşük olma eğiliminde olduğunu ve bu durumun onları yetişkinlikte kısırlık riski altına soktuğunu gösteriyor
Kısırlık, doğurganlık çağındaki insanların hem psikolojik sağlıklarını hem de ekonomik ve sosyal yaşamlarını olumsuz etkilemektedir. Gözlemciler genellikle erkek infertilitesini göz ardı etse de, araştırmacılar bunun tüm vakaların yaklaşık yarısında çift infertilitesine katkıda bulunan bir faktör olduğuna inanmaktadır. Yine de çoğu vakada erkek kısırlığının nedeni belirsizliğini korumaktadır.
Bir doğurganlık merkezine sevk edilen 20.000'den fazla erkek hastada kısırlığın değerlendirildiği bir Alman çalışmasına göre, bunların yaklaşık %70'ine herhangi bir tanı konulamamıştır. Çocuk sahibi olmayan erkek hastaların önemli bir yüzdesinin kısırlıkları için bir açıklaması yoktur. Araştırmalar ayrıca son kırk yılda sperm konsantrasyonunun ve toplam sperm sayısının azalmasına yönelik bir eğilim olduğunu göstermektedir. Sperm sayısındaki düşüşe paralel olarak, çocukluk çağı obezitesinin yaygınlığı dünya çapında 32 milyondan 42 milyona yükselmiştir. Gözlemciler, günümüzde çocukların yaklaşık %60'ının 35 yaşına kadar obez olacağını tahmin etmektedir.
Doğurganlık büyük risk altında
İtalyan araştırmaları da 18-19 yaşlarındaki genç erkeklerin neredeyse dörtte birinde testiküler hipotrofi olduğunu ve bu nedenle gelecekteki doğurganlıklarının risk altında olduğunu ortaya koymuştur. Çeşitli çevresel koşullar (endokrin bozucu kimyasallara maruz kalma dahil) ve kişisel alışkanlıklar (hareketsiz yaşam tarzı veya yeme bozuklukları gibi) son birkaç on yılda önemli ölçüde değişmiştir.
Obezite ve obeziteye bağlı metabolik bozuklukların çocukluk çağında testis büyümesi üzerindeki etkisi bilinmemektedir. Araştırmacılar, Sicilya'daki Catania Üniversitesi Pediatrik Endokrinoloji Ünitesine vücut ağırlığı kontrolü için sevk edilen 2 ila 18 yaş arası çocuk ve ergenler üzerinde retrospektif, kesitsel bir çalışma gerçekleştirmiştir.
268 kişi ile yapıldı
Araştırmacılar 268 çocuk ve ergende testis hacmi, yaş, vücut kitle indeksi ve insülin direnci hakkında veri toplamıştır. Normal kilolu erkek çocukların, peripubertal yaşta aşırı kilolu veya obez olanlara kıyasla 1,5 kat daha yüksek testis hacmine sahip olduğunu bulmuşlardır.
Çalışmadaki normal insülin seviyelerine sahip çocuk ve ergenlerde, hastaların kanlarında daha yüksek insülin seviyelerine sahip oldukları tip 2 diyabetle sıklıkla ilişkilendirilen bir durum olan hiperinsülinemisi olanlara kıyasla 1,5-2 kat daha yüksek testis hacmi vardı. Dolayısıyla, aşırı kilolu veya obez, hiperinsülinemi veya insülin direnci olanlar, sağlıklı akranlarına göre daha düşük testis hacmi göstermiştir.
Düşük testis hacmi yetişkinlikte daha zayıf sperm üretimini öngördüğünden, buradaki araştırmacılar kilo kaybının hastaların yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde kısırlıktan kaçınmalarına yardımcı olabileceğine inanmaktadır.
Yorum Yazın