
Sağlık Bakanlığının geçtiğimiz günlerde yayınlamış olduğu "Ambulans Kazalarının Önlenmesi Konulu yazısı...
Sağlık Bakanlığının geçtiğimiz günlerde yayınlamış olduğu "Ambulans Kazalarının Önlenmesi" Konulu yazısında birçok konuya değinilmiştir.
İl Müdürlüklerine gönderilen yazı Başhekimlikler tarafından personele duyurulmasına rağmen halen bu yazı hakkında bilgisi olmayan çok fazla meslektaşımız bulunmaktadır.
Özellikle Sürücülük görevi yapanlar bu maddeleri lütfen dikkatlice okuyunuz.Haklarımızı ve Sorumluluklarımızı bilmezsek yarın başımız ağrıyabilir.
İşte O Yazıda yer alan maddeler:
Yapılan incelemeler neticesinde ambulans kazalarının her geçen gün arttığı, maddi ve manevi kayıplara yol açtığı görülmektedir.
Bu nedenle bu tarihten (27.07.2018) itibaren aşağıda yer alan talimatlara uyulması önem arz etmektedir.
1. Karayolları Trafik Kanunu ile belirlenen hız limitlerine riayet edilmesi gerekmektedir. Bu kanunda ambulanslara, trafikte yer alan diğer araçlara nispeten daha yüksek hızda seyretme hakkı verilmemiştir.
Bkz.Hız limitleri
2. Ambulanslara tanınan “geçiş üstünlüğü” kuralı ışıklı ve sesli ikazda bulunmak suretiyle kontrollü geçiş yapabilmeyi sağlamaktadır. Ambulanslar; kavşaklara yaklaşırken mutlaka durmalı ve yol kontrolü yapıp geçmelidir.
3. Ayrıca ambulanslar dönemeçlere girerken, tepe üstlerine yaklaşırken, dönemeçli yollarda ilerlerken, yaya geçitlerine, hemzemin geçitlere, tünellere, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken, yapım ve onarım alanlarına girerken mutlaka yavaşlamalı ve yol kontrolü yaparak geçişi sağlanmalıdır.
4. Vaka türü ayırt edilmeksizin iller arası planlı nakillerde tepe lambası ve siren kullanımı kesinlikle yasaklanmıştır. Ancak şehir merkezlerinde yapılan planlı nakillerde sadece tepe lambası kullanılabilecektir.
5. İl içi acil vakalarda, vakaya giderken ve hastaneye nakil esnasında tepe lambası ve siren kullanılacaktır.
6. Tüm planlı nakillerde hastanın stabilitesini kaybetmesi durumunda, Komuta Kontrol Merkezi’ne bilgi verilmek suretiyle tepe lambası ve sirenkullanılabilecektir.
7. Hasta tesliminden sonra istasyona dönüş ve/veya bakım-servis amaçlı hareket esnasında tepe lambası ve siren kullanımı kesinlikle yasaktır.
8. Protokol görevlendirmelerinde “sadece konvoy takibi durumunda” tepe lambası kullanılacaktır.
9. Ambulanslarımızın karıştığı tüm trafik kazalarında idari soruşturma başlatılacaktır. Soruşturma sonrası, sürücünün kusur oranı doğrultusunda kasko kapsamı dışında kalan miktar sürücüden rücu edilecektir.
10. Tüm ambulanslarımıza ön iç kabinin tamamını (özellikle şoför mahallini) görecek şekilde HD ses ve görüntü kaydı yapabilen gece görüşlü kamera takılması zorunludur. Kameraların hafıza kartları tüm kazalarda incelenmek üzere idare tarafından araçtan alınacaktır.
11. Araç takip sistemi üzerinden tüm ambulans hareketleri günlük olarak takip edilecek olup, kural ihlali yapan tüm personele, Ek-1’de yer alan ikaz formu doldurularak tebliğ edilecektir. Üç kez ikaz tebliğ edilen personele tekrar kural ihlali yapması durumunda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesi gereğince işlem yapılacaktır.
3 defa ikazdan sonra 125. Maddeye göre işlem yapılan personel sayısı aylık olarak Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğüne resmi yazıyla bildirilecektir.
12. Ambulans bakım ve onarımlarının zamanında yapılması ve buna istinaden gerekli denetimlerin aksatılmaması gerekmektedir.
13. İl dışı nakillerde “Karayolları Trafik Yönetmeliği” uyarınca tek sürücü, bir seferde en fazla 4,5 (dört buçuk) saat kesintisiz sürüş ve en az 15 dakika mola ve tekrar 4,5 saat kesintisiz sürüş olacak şekilde toplamda 9 (dokuz) saatlik yol alabilir. Gidiş-dönüş süresinin toplamda 9 (dokuz) saatin üzerinde olması durumunda, sürüş güvenliğinin sağlanması adına ekibe ek sürücü verilmelidir. Ek sürücü verilemediği durumda personelin 6245 sayılı Harcırah Kanunu’nun 3. maddesi gereğince konaklama bedeliödenmek suretiyle, nakil yapılan ilde konaklaması sağlanmalıdır.
14. İl yönetimi vaka süreçlerine bütüncül yaklaşmalıdır. Vakaya ulaşım süresi, vatandaşla ilk temastan itibaren değerlendirilmeli ve ulaşım süresini kısaltmanın yolu yüksek hızlara ulaşmakla değil; Komuta Kontrol Merkezi de dahil, sürece katılan tüm bileşenlerin ortak değerlendirilmesiyle olmalıdır.
15. Mevcutta çalışan veya yeni açılacak istasyonların konum seçiminde potansiyel vaka yoğunluğu olan bölgeler ön planda tutulmalı ve yeni açılacak istasyonlar bu yönde planlanmalıdır. Optimal yer seçimi mümkün değilse ilgili istasyon belirli zaman dilimlerinde mobil olarak çalıştırılabilir.
16. Ambulans sürücülerinin hareket halindeykencep telefonu ile görüşme yapması yasaktır. Komuta Kontrol Merkezi de hareket halindeki ekip ile iletişimi sağlarken sürücü ile görüşmeyecektir. Bahsi geçen talimatların Müdürlüğünüzce ivedi olarak uygulamaya konulması ambulans kazalarının önlenmesi ve kayıplarımızın azaltılması adına büyük önem arz etmektedir.
Bakanlığın ilgili yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
Yorum Yazın