Adenozin Ne Zaman ve Nasıl Uygulanır?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Adenozin Ne Zaman ve Nasıl Uygulanır?
Abone ol
Adenozin (Adenosin) düzenli dar kompleks taşikardileri sonlandırmada kullanılan endojen bir nükleozid olup, sınıf V antiaritmiktir.

SA ve AV nodal dokularda geçici, negatif inotropik (kalp hızını yavaşlatan etki), dromotropik ve kronotropik etki. Geçici AV nodal blok. IV bolus yapıldığında, anterograd ve retrograd yollardan, AV iletiminde ani bir yavaşlama sağlar. Güncel klavuzların hemen hemen hepsinde dar QRS kompleksine sahip stabil düzenli taşikardilerin tedavisinde ilk önerilen ajan olma özelliğini taşımaktadır.

Etki Başlangıcı: 5 – 20 sn.
Etki süresi:  30 – 40 sn.
Yarılanma Ömrü (t½):<10 sn
Metabolizma:Kan ve doku

Paroksismal Supraventriküler Taşikardi de kullanımı.

Endikasyon

Acilde En Sık: Stabil paroksismal supraventriküler taşiakardide (PSVT), dar QRS kompleksli taşikardinin  sonlandırılmasında kullanılır.
Acilde Ayrıca: Geniş QRS kompleksli SVT ile VT’nin ayırt edilmesinde, maskelenmiş AF’nin açığa çıkarılmasında, stres testinde tanısal olarak kullanılabilir.

Kontrendikasyonları

  • Ventriküler taşikardi
  • WPW paterninde AF
  • Astım
  • Hipotansiyon ve hipovolemi
  • Tüm bradikardilerde
  • 2. ve 3. derece AV blok varlığında
  • Hasta sinüs sendomu (Sinüs Arresti) olan hastalarda

Adenozin Uygulama 

Adenozin, hastane öncesi acil tıpta paroksismal supraventriküler taşikardi tedavisinde toplamda 3 doz halinde uygulanır.

Yetişkin hastalarda (50 kg üstü yetişkin) adenozin dozu, ilk doz 6 mg olacak şekilde en az 18 G yeşil branül ve kalbe yakın antekübital ven kullanılarak uygulanır. Her uygulama sonrası 20 cc sf verilmelidir. Uygulama sonrası 1 dakika sonra yanıt alınamaz ise  12 mg şeklinde ek doz yapılır. Ama bireysel hastadaki tolere edilebilirlik / yan etkiler de dikkate alınarak 18 mg’lık bir dozda göz önünde bulundurulmalıdır. Geçici dispne, göğüs ağrısı, flushing gibi yan etkiler görülebilir.

18 mg IV/IO olacak şekilde 2. defa uygulanır. Eğer yine yanıt alınamazsa 12 mg IV/IO olacak şekilde 3. yani son adenozin dozu uygulanır.

Uygulama sonrasında geçici dispne, göğüs ağrısı, vazodilatasyona bağlı yüzde flushing gibi yan etkiler görülebilir.

Çocuklarda hastalarda  0.1 mg/kg, iv/io (başlangıç dozu)(Sınıf 1, LOE C) .Tekrar gerekirse, 2 kat doz, benzer aralıklarla yapılır. (0.2 mg/kg). Toplam doz: 0.25 mg/kg.

Adenozin uygulaması öncesinde hastada bulunan ritimin adenozin endikasyonu olduğuna emin olunmalıdır. Adenosin uygulaması sırasında mutlaka hastalar monitörize edilmelidir.

Adenosin yarılanma ömrü çok kısa olan (yarılanma ömrü 10 saniyenin altındadır) bir ilaçtır. Bu nedenledir ki Adenosin IV bolus olarak uygulanması gereken bir ajandır.

Adenozin uygulanmasından optimum faydayı elde etmek için geniş bir damar yolu  (örn. antekübital) açılmalı ve uygulamanın yapılacağı bu IV yola 3 yollu musluk yerleştirilmelidir. Uygulama yapılacak ekstremite kalp seviyesinden yukarıya kaldırılmalıdır. Yetişkin için ilk doz  6mg Adenosin hızlı bir şekilde 1-3 saniye içerisnde hızlı iv puşe yapılmasını takiben 20 mL’lik salin infüzyonu hızlı verilmelidir (Sınıf 2, KD A). Hız kırılamadığı takdirde tekrar gerekirse, 2 kat doz (12mg yetişkin için) benzer aralıklarla yapılmalıdır. Sonrasında 18 mg’lık ek bir doz hastanın durumuna göre uygulanabilir.

Adenozin kullanımı sonrasında hastada kısa süreli sinüs arresti, elektrik çapması hissi, boşlukta olma hissi gibi durumlar görülebilir. Bu durumlar kısa süreli etkilerdir ve hızla düzelirler

Adenosin uygulaması sonucunda disritmi sonlandırılamaz ise  kalsiyum kanal blokeri diltiazem (IIa B) veya verapamil (IIa B) yada beta bloker esmolol (IIa C) veya metoprolol (IIa C) kullanılabilir.

Diltiazem Uygulama için linki tıklaynız

Metoprolo Uygulama için linki tıklayınız

Gebelik – Laktasyon

Gebelik Kategorisi: CGüvenli ve etkilidir.
Emzirme: Kullanılabilir.

Yan Etki

Yaygın ama geçici etkilerdir. En sık cilt kızarıklığı, solunum güçlüğü ve göğüs sıkışması görülür. Bulantı, baş ağrısı, baş dönmesi, geçici bradikardi veya kalp bloğu, hipotansiyon (güçlü vazodilatasyon yapması nedeniyle) da görülür. Uygulamayla birlikte ve 1/3 hastada görülür, tedavisiz kısa sürede düzelir. Çoğu hasta iç sıkıntısı hisseder.

*Ayrıca bazı hastalarda (Cagatay et al çalışmasında %17) kısa süreli ve hemen hepsi spontan düzelen nabızlı VT atakları görülebilir. Bunlar, klinik olarak önemsiz ve tedavi gerektirmeyen kısa süreli ataklardır.

ToksisiteBelirtilen bir toksik doz ya da maksimum tolere edilen doz yok.

Antidot: Yok.

İlaç Etkileşimi: Belirli bir teofilin, kafein veya teobramin kan seviyesi olanlarda daha büyük dozlara ihtiyaç duyulabilir. İlk doz dipiridamol veya karbamazepin alanlarda, transplant kalbi olanlarda veya santral venöz yol ile verildiğinde, 3 mg’a düşürülmelidir.

Ticari İsim

  • Adenosine-L.M. 5mg/dL, 2 mL’lik ampul
  • Adozin  10 mg/2 mL ampul
  •  Adozin 3 mg/mL, 2ml’lik ampul

Kaynak : acilcalisanlari.com

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Anahtar Kelimeler:
  • 1
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sağlıkçılara Vefa KampıÖnceki Haber

Sağlıkçılara Vefa Kampı

Memur ve Memur Emeklilerinin Zam Oranı Belli OlduSonraki Haber

Memur ve Memur Emeklilerinin Zam Oranı B...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar