Acil servislere revizyon yolda!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Acil servislere revizyon yolda!
Abone ol
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, acile başvuran her 100 hastadan sadece 34’ününü acil sağlık hizmetlerinden yararlanmak üzere hastaneye geldiğini açıkladı. Hastanelere gelen her 3 hastadan sadece 1’inin acil sağlık hizmetlerinden yararlandığını belirten Dokucu, “Dolayısıyla bu işin yürütülmesi ile alakalı bir sorunlu alan. Şuanda Sağlık Bakanımızın direktifleri ile acil sağlık hizmetlerine yönelik bir revizyon olacak. Önümüzdeki günlerde bunu açıklayacağız.” dedi.

Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, kuruluşunun birinci yıldönümünde, ‘Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’nun faaliyetlerinin değerlendirilmesi ve yeni yöneticilerle tanışma’ amacıyla basın toplantısı düzenlendi.

    Kurumun 2013 yılı bütçesinin 27 milyar 509 milyon 898 bin 867 TL olduğunu vurgulayan Dokucu, “Finans açısından bakıldığında oldukça büyük bir kompleksi yönetiyoruz. Hizmeti sunarken bazı parametrelerimiz var. Türkiye’de sağlıkla erişim ile ilgili sağlıklı bir otomasyon sistemi 2002’den önce yoktu. Hasta kayıtlarının bir şekilde elektronik ortama aktarılması 2003 yılıyla başladı. Otomasyon zorunluluğu 2003 yılında getirilmiştir. Hastanelerimizde bu yıl içinde muayene sayımız 280 milyona yakın. Temel sağlıkta eklenince 550 milyona ulaşacak bu rakam. Bu ciddi bir rakam. İnsanların sağlık hizmetine erişimle alakalı bir zorluğun kalmadığını ifade edebiliriz. Üniversite ve özel sektör devreye girince sağlık hizmetlerine erişimde sorunun artık çok daha az dikkat çekici olduğunu ifade edebiliriz.” diye konuştu.

    Acil sağlık hizmetlerine başvuran acil muayene sayılarının Türkiye'de önemli bir sorun olarak karşılarında durduğunu kaydeden Dokucu, “Acile gelen her 100 hastanın 34’ü bazı illerde bu 40’a kadar çıkıyor, gelen hastanın yüzde 40’ı pratik bir hesapla 3 hastadan biri acil sağlık hizmetinden yararlanmak üzere hastanelere başvuruyor. Bunların zaman açısından bakıldığında önemli bir kısmı saat 17-23 arasında yığıldığı görülüyor. Bunun yönetilmesi insan kaynağı açısından zor bir alan. Bizimde zorlandığımız kişi kendini acil hissediyorsa acildir ve sağlık hizmetini almak zorunda ve hastanelerinizi buna adapte etmek zorundasınız. Ancak insan kaynağınız buna uygun değil. Bir veya iki nöbetçi koyduğunuz yere 100-150 civarında bir başvuru olduğunda o çalışan arkadaşımız açısından ağırlıklı bir yük oluyor. Vatandaşımızın durumunda sorun oluyor. Dolayısıyla bu işin yürütülmesi ile alakalı bir sorunlu alan. Şuanda Sağlık bakanımızın direktifleri ile acil sağlık hizmetlerine yönelik bir revizyon olacak. Önümüzdeki günlerde bunu açıklayacağız.” açıklamasında bulundu.

    YOĞUN BAKIM YATAK SAYISI 10 KAT ARTTI AMA YETMİYOR

    Yoğun bakım yatak sayısının son 10 yılda 10 kat arttığını belirten Dokucu, “Birlik yöneticilerimize yoğun bakım yatak sayılarını arttırma hedefi koyduk. Her birlik kendi hedefine uygun gidiyor. Şuan olumlu. Bizim sahip olduğumuz 11 bin yatağın daha artması gerekiyor. Bunun en büyük gerekçesi nüfusun yaşlanması. Nüfus beklenildiği kadar genç değil. Ülkenin ortalama yaşı 30’a çıktı. Giderek sağlık hizmetlerine ulaşım artınca ortalama yaşam arttı. Yeni doğan ölümlerine azaltılmasına bağlı olarak beklenen yaşam 70’den 76’ya çıktı. Yaşlandıkça yoğun bakıma talep artıyor. İngiltere’de hedef hastane yataklarının yüzde 50’si yoğun bakım yatağı olması. Bizim hedefimiz tüm yataklarımızın yüzde 10’u da biz bunu yüzde 20 olarak revize etmek zorundayız. Nüfusun yaşlanması ile alakalı olarak oldukça ciddi bir talep patlaması. Bir şekilde karşımıza önümüzdeki yıllarda geleceğini öngörüyoruz. Siz 10 katta arttırmış yatak yetmiyor. Şimdi bunu biraz daha revize edip daha büyük rakamlara ulaşmalıyız.” şeklinde konuştu.

 

Kaynak : medimagazin


Anahtar Kelimeler:
  • 00
    SEVDİM
  • 00
    ALKIŞ
  • 00
    KOMİK
  • 00
    İNANILMAZ
  • 00
    ÜZGÜN
  • 00
    KIZGIN
Sağlık Bakanı değişebilir!Önceki Haber

Sağlık Bakanı değişebilir!

Sağlıkçılar da şiddet uygulamak istiyorSonraki Haber

Sağlıkçılar da şiddet uygulamak istiyor

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar