Advert

Doğal olarak tehlikeli: Korkulması gereken 11 gıda

Bir tarlada dolaşırken bilmediğin bir ağaçta büyüyen meyveyi yemeye cürret ettiniz mi?

Doğal olarak tehlikeli: Korkulması gereken 11 gıda
Doğal olarak tehlikeli: Korkulması gereken 11 gıda ATTYİZ.BİZ.TR

Bir tarlada dolaşırken bilmediğin bir ağaçta büyüyen meyveyi yemeye cürret ettiniz mi?

Bazı meyve ve sebzeleri veya yapraklarını tatmak veya pişirmek isterken herhangi birinin zehirli olup olmadığını merak ettiniz mi?

Ölümcül olan ve kesinlikle dokunulmaması gereken balık ve kabuklu deniz canlıları çeşitleri var mı?

Bu yazı doğal veya olgunlaşmamış şekilde tüketildiğinde potansiyel olarak toksik veya ölümcül olan gıdalar hakkında yazılmıştır. Yazıdaki bitki ya da hayvanların bazısı bize çok aşina iken bazıları pek de alışık olmadığımız türler. Özellikle toksikoloji meraklısı okurlar için ilginç olabileceğini düşündüğümüz bu yazıyı okurken umarım keyif alırsınız.

KİRPİ BALIĞI (FUGU):

Siyanid’ten 1200 kat daha ölümcül zehre sahiptir.  Kirpi balığı dünyadaki en zehirli balık ve ikinci en zehirli omurgalı olarak kabul edilir. (zehirli ok kurbağası ilk olarak kabul edilir). Tek bir balık 30 kişiyi öldürebilecek toksine sahiptir. Ölümcül etkileriyle mücadele için bilinen herhangi bir panzehir yoktur.

Balık, sinir sistemini zayıflatıp inhibe eden diyaframda felce yol açan ve 2 mg kadar düşük konsantrasyonlarda bile ölümlere neden olabilen tetikotrozin içerir. Bu toksinler balığın yumurtalıklarında, karaciğerinde, bağırsaklarında ve derisinde bulunur. Bununla birlikte toksik konsantrasyonu kas dokusunda nispeten düşüktür ve yemek için güvenli kabul edilir. Kirpi balığı Japonyada meşhur bir lezzettir. Sadece lisanslı ve çok yetenekli şefler 3 yıldan fazla süren zorunlu eğitimden geçtikten sonra müşterilerine sunmaları için izin verilir.

MANYOK (YUCA) :

Yapraklarındaki ve köklerindeki Siyanojenikglukozid geri dönüşümsüz felce yol açabilir. Başta Güney Amerika, Afrika ve Asya’nın bir bölümünde yetişen bu odunsu çalı tropik ülkelerdeki üçüncü karbonhidrat kaynağıdır. Dünya çapında yarım milyardan fazla için bir diyet lif kaynağıdır. Manyok kökleri ve yaprakları, 2-Siyanojenikglukozid, linamarin ve lotaustralinin toksik seviyelerini içerir. Sadece birkaç parça taze manyok kökü yemek ölümcül olabilir. Yanlış hazırlanmış manyok tüketimi guatr, pankreatit, ataksi ve nörolojik bir bozukluk olan konzo* ile ilişkilidir.  Manyok’taki siyanidi azaltmak için kökleri soyulur, küçük parçalara bölünür ve yıkanıp suda haşlanır. Tapyoka** yapmak için kullanılan işlenmiş manyok unu çok düşük siyanür içermesi nedeniyle yemek için güvenli kabul edilir.

*Konzo, düşük gelirli Afrika ülkelerinin uzak kırsal alanlarındaki salgınlarda görülen salgın bir felç hastalığıdır.

** Tapyoka, Manihot esculenta bitkisinin köklerinden, ekstraksiyon yöntemi ile elde edilen tatsız, kokusuz ve renksiz bir tür nişastadır. gıdalarda koyulaştırıcı madde olarak dünyanın her yerinde yaygın olarak kullanılan bir maddedir. Gultensiz ve hemen hemen proteinsiz bir maddedir.

LİÇİ:

Toksinler düşük kanşekerine ve akut ensefalopatiye yol açabilir. Liçi ağaçları ve meyveleri Çin’e özgü fakat Hindistan, Güneydoğu Asya ve Güney Afrika’da da yetiştirilmektedir. Liçi tohumları hipoglisin A ve metilentilsiklopropilglisin toksinlerini içerir. Zayıf beslenen kişilerde, olgunlaşmamış Liçi meyvelerinin yenmesi şiddetli hipoglisemi (<70mg/dL) , metabolik bozukluklar, ateş ve beyin disfonksiyonuna neden olabilir. 2013 yılında CDC Hindistan’daki Muzaffarpur’daki açıklanmayan nörolojik hastalıkların ortaya çıkma olasılığını araştırdı. Çiftliklerin olduğu bölgede daha fazla araştırma yapıldı ve 2017’de Lancet Global Health’te bir rapor yayınlandı. Makaleler, Liçi tüketimi ve hipoglisemik ensefolopati arasında ilişki kurdu. Hindistanın bu bölgesinde ki 2 hastaneye kabul edilen 390 çocuğun 122 tanesi (%31) öldü.

ÇİĞ ACIBADEM:

Her bir badem 4 ile 9 mg arası hidrojensiyanid içerir. 50 tane tüketmek ölümcül olabilir. Badem doğada 2 çeşittir, acı ve tatlı. Acıbademler, tatlı bademlerden daha geniş ve daha kısadır. Her ikisi de amigdalin (hidrojensiyanür öncüsü) içerir. Ancak Acıbademlerde hidrojensiyanür seviyesi 40 kat daha yüksektir. (tatlı bademlerde eser miktarda hidrojensiyanür vardır). Küçük dozlarda bile acıbadem çok toksiktir. Zehirli siyanürü yok etmek için ısı işlemi görmelidir.

ABD’de sadece tatlı badem üretilir ve Kaliforniya bunları üreten tek eyalettir (Dünya arzının %82’sini). 2000’li yılların başında tatlı bademlerden dolayı Salmonella salgını meydana gelmiştir. Bu nedenle ABD, Kanada ve meksikada pastörize edilmemiş çiğ bademlerin toplu satışı yasaklanmıştır. Buhar ve ısıyla pastörize edilmediyse propilenoksit denilen kimyasal ile işlem görmüş olmalılar.

ÇİĞ KAJU:

Zehirli sarmaşığın içerdiği zehiri içerir. Çiğ etiketli kajuların gerçekten çiğ olmadığını ve aslında olgunlaşmış yemiş değil daha tohum olduğunu biliyor muydunuz? Kaju, zehirli sarmaşıkta bulunan urusiyolünü kabuklarından çıkarmak için hafifçe buharda pişirilir. Zehirli sarmaşıklara alerjik veya aşırı hassas olan insanlar çiğ kajuya maruz kaldıklarında ölümcül bir reaksiyon gösterebilirler. Nisan 1982’de Mozambikten ithal edilen ve Pensilvenya’da bir organizasyon tarafından satılan kajular büyük bir dermatit salgınına neden oldu ve CDC tarafından soruşturma başlatıldı. Birkaç kaju paketinde kaju kabuğu parçaları bulundu. Kaju üretilen veya kaju işlemi yapan işletmelerde çalışan kişiler zamanla deri döküntüleri ve dermatit (yoğun pruritus ve kızarıklık; şiddetli vakalarda papül, veziküler ve büller) ile birlikte kaju kabuklarına karşı daha fazla allerji eğilimi gösterirler.

MANGO:

Urusiyol içerir ve anaflaksiye neden olabilir. Mangolar tropikal iklimlerde yetiştirilmektedir(Antalya’da da yetiştiriliyor artık). Dünya arzının neredeyse yarısı Hindistan’da yetişir. Çin bu meyvelerinin ikinci en büyük üreticisidir. Mango yaprakları, sapları, kabukları zehirli sarmaşıklarda ve çiğ kajularda bulunun toksin olan urusiyol içerir. Meyve yağları ile fiziksel temas, aşırı duyarlı bireylerde dudak şişmesine, dermatit ve anaflaksiye neden olabilir.

HİNT YAĞI ÇEKİRDEĞİ:

Kalıcı sinir hasarı ve ölüme yol açabilen toksin enzim olan risin içerir. Hint yağı çeşitli cilt ve saç sorunları için doğal bir çare olarak bilinmektedir. Genellikle musil olarak kullanılır ve pek çok modern tıpta da karşılaşılır. Gıda endüstrisinde, yağ hem katkı maddesi olarak(şekerlemelerde ve çikolatalarda tatlandırıcı olarak) hem de kalıp inhibitörü olarak kullanılır.

Bitkisel yağ hint yağı bitkisinin (ricinus communis) tohumlarını presleyerek elde edilir. Bu tohumlar dünyadaki en zehirli doğal maddelerden biri olan risin içerir. Tek bir mg risin bir insanı öldürebilir ve tek bir hint yağı tohumunun kazara yutulması bir çocuğu öldürebilir. Tohumları toplayan işçiler kazara ölüm ve ciddi yan etkileri önlemek için katı güvenlik kurallarına uymak zorundadırlar. ABD’de üretim sınırlıdır. Yağ çıkarma işlemi sırasında ki ısıtma risini denatürasyon ve deaktivasyona uğratırır.

KÜÇÜK HİNDİSTAN CEVİZİ (MUSKAT):

Ağırlıklı olarak Endonezya, Malezya ve Granada’da yetiştirilen muskat çeşitli pişmiş ürünler, et, sos ve tatlı yiyeceklerin lezzetlendirilmesi için yaygın olarak kullanılan kokulu bir baharattır. Ham muskat psikoaktif ve antikolinerjik benzeri etkileri sahip 2-fenilprolen bileşiği olan miristiksin ve elemisin içerir. Mistiriksin bir toksindir ve çiğ muskat aşırı tüketildiğinde zehirlenmeye neden olabilir. Gençler tarafından diğer ilaçlarla birleştirilip kasıtlı olarak kötüye kullanılmasıyla ilgili çok sayıda rapor vardır. Bir veya üç tane tam muskat (veya 5-15 gr rendelenmiş) tüketmek 3-6 saat içinde baş dönmesi halüsinasyonlar ve muskat psikozu diye adlandırılan akut zehirlenmeye neden olabilir. Ayrıca çarpıntıya, genel vucud ağrısına ve ölümle sonuçlanabilen konvülzyonlara neden olabilir. Belirtiler birkaç gün sürebilir.

PATATES:

Glikoalkanoid içerir. Yeşil kabuklarını yemek akut toksikasyona sebep olabilir. Patates dünya çapında en çok tüketilen dördüncü gıda ürünüdür ve bir çok ülkede temel gıdadır. Çin dünya arzının %25’ini karşılar, sonra Rusya, Hindistan ve ABD takip eder.

Glikoalkaloidler (solanin ve chaconine) patateslerin yaprakları,sapları, filizleri ve yumrularında bulunan toksik bileşiklerdir. Işık, fiziksel hasar ve zamana maruz kalma glikoalkaloid içeriğini (12-20 mg/kg’dan 1500-200 mg/kg ‘a) önemli ölçüde arttırır. Ve patates üzerinde yeşilimsi bir renk belirir. Patates kızartması ve cipsi gibi ticari ürünlerin tüketimi arttıkça işlem için kullanılan patates içim gıda güvenliği kaygısı giderek artmaktadır.

Yüksek glikoalkaloid seviyelerine sahip patatesleri yemek kramp, kusma, ishal, konfüzyon, baş ağrısı, nörolojik problemler ve hatta akut toksisite vakalarında ölüm görülebilir. Ölümcül doz 3-6 mg/kg vucud ağırlığı olarak hesaplanmaktadır.

JAPON YILDIZ ANASONU:

Kuvvetli nörotoksin olan anistatin içerir. Japon Yıldız Anasonu, çin yıldız anasonu ile karıştırılmamalıdır. Çin versiyonu, bir çok kültürde kullanılan popüler bir baharattır. Öte yandan Japon versiyonunda anistatin, ishal , kusma, nöbetler, hızlı göz hareketleri ve solunum felci gibi ciddi nörolojik ve gastrointestinal rahatsızlıklara neden olabilen oldukça toksik bir bileşen içerir. Eylül 2003’de FDA Japon ve Çin versiyonlarını ayırt edene kadar yıldız anasonunun her iki versiyonunda demlenmiş çaylarını içmemek üzere tüketicilere bir tavsiye yayınladı.

MANTAR:

Dünya genelinde mantardan dolayı ölümlerde %90’ından sorumlu olan “köy göçüren mantarıdır”. En ölümcül 2 mantar çeşidi “ölüm kapağı”’da denilen köy göçüren mantarı (amanita phalloides) ve “Yıkıcı Melek” (amanita ocreata)’dir. Birinci toksik bileşik, mantarların amanita cinsinde bulunan tüm amatoksinlerin en öldürücü olduğu düşünülen alfa-amanitindir.

Alınan 6-12 saat içindeki belirtiler arasında şiddetli karın ağrısı, kusma ve kanlı diyare (şiddetli dehidratasyona, yoğun susuzluğa ve idrar çıkışında azalmaya neden olma) sayılabilir. Karaciğer ve böbrek yetmezliği yanı sıra merkezi sinir sisteminde hasar kısa bir süre sonra ortaya çıkar. Zehirlenme vakalarının yarısından çoğunda durum komaya ve ölüme neden olur.

2016 yılında Kaliforniya zehir kontrol sistemi 1 yıl içinde Kaliforniyada eyalet çapında tehlikeli doğada bulunan mantar (vahşi) yiyen 670’den fazla vaka bildirildi. Deve dikeninde bulunan intravenöz slibinninden türetilen muhtemel bir panzehir avrupada onaylanmıştır ve şuan ABD’de klinik araştırmalara tabi tutulmaktadır.

Kaynak : acilci.net

#Tehlikeli #Gıda #Patates #Mango #Hint Yağı
Yorum Yaz...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Sağlıkçılar 15 Temmuz’u unutmadı
Sağlıkçılar 15 Temmuz’u unutmadı
6 dakikada hastaya ulaşan sağlık çalışanlarını geç kaldı diye darp ettiler
6 dakikada hastaya ulaşan sağlık çalışanlarını geç kaldı diye darp ettiler